Zomerstad Groningen

Holy summer! Wie deze zomervakantie in Groningen blijft hoeft zich niet te vervelen, want nog heel even en dan gaat de eerste editie van Zomerstad beginnen. Een bomvol programma met dagelijks gratis activiteiten staat klaar van 30 juli t/m 13 augustus. Wat gaan we doen?

Kom voor nog meer informatie naar onze Zomerstad Container op de Vismarkt, je bent van harte welkom! 

Zomerstad Centraal

Vismarkt - Elke dag kun je terecht bij het centrale punt op de Vismarkt waar je even kan bijkomen met een glas koude limonade en iets lekkers erbij, waar je informatie kunt vinden over het programma en je kunt inschrijven voor een aantal onderdelen als Toneelstuk in één dag en de tours van Achterkant van de stad.  Leuk is dat er ook foto’s te zien zijn van activiteiten die al zijn geweest. Het centrale punt bestaat uit een herkenbare zeecontainer. Als je geluk hebt, kan Marco Bonisimo je meteen de fijne kneepjes van jongleren bijbrengen.

30 juli | Groningen on Air

Grote Markt - Zet 30 juli maar alvast groot in je agenda, want deze dag wordt de Grote Markt omgetoverd tot een waar kinderparadijs. Maar liefst 25 wilde attracties komen samen rondom het Stadhuis op de Grote Markt, van springkussens tot grote stormbanen. Uitgesprongen? Dan kun je van 12:00 tot 15:00 aanschuiven bij de workshop parade outfit maken onder leiding van de Pretvormers. Is je outfit klaar dan kun je meelopen met de parade om 15:30 van de Grote Markt naar Zomerwelvaart aan de Hoge der A. Wij zorgen voor de muziek.

2 augustus | Kunst op straat

Zwanestraat, Herestraat en Waagstraat - Haal de straatkunstenaar in jezelf naar boven! Werk mee aan een groot schilderij, maak je eigen etalageposter of toon je stoepkrijtkunsten in de drukbezochte winkelstraten. Een vakkundige jury bekijkt alle kunstwerken en tijdens het harde werken komt een mobiele ranja service langs voor een opfris momentje. De leukste straattekeningen worden getoond op de website van Marketing Groningen en in het informatiepunt. Liever een schilderij of poster maken met een verfkanon? Dat kan bij het centrale punt, onder leiding van De Dikke Dingen. De tofste posters komen in verschillende etalages in de stad te hangen en het schilderij wordt opgehangen in het centrale punt. Tussen 12:00 en 17:00 kun je je creatief uitleven in de Herestraat, Waagstraat en de Leukste Winkelstraat van Nederland, de Zwanestraat. Stoepkrijt kun je ophalen bij het informatiepunt.

2 augustus | Programmeren & zelf maken (Let op: aangepast programma!)

Jeugdafdeling Groninger Forum, Oude Boteringestraat 18
Ben jij een programmeur in de dop? De Jonge Onderzoekers zijn er om je machines en/of games te leren programmeren. Voor én door 8- tot 18-jarigen. Met Ynze van der Spek van Slimme-handen kun je bovendien aan de slag met het maken van bibberbeestjes. Bibberbeestjes zijn zelfgemaakte scharrelaars. Ze lijken wel een beetje op borstel robotjes. Maar dan zonder borstel.

3 augustus | De achterkant van de stad, dag 1

Verschillende locaties - Waar kom je uit als je door die ene deur gaat? Die deur in de winkel waarvan je ouders altijd zeggen dat je er bij weg moet blijven? Nieuwsgierige aagjes vinden op deze dag het antwoord op tal van vragen, want de stad biedt kinderen een figuurlijk én soms ook letterlijk kijkje in de keuken. Altijd al willen weten hoe de keuken van de McDonalds eruit ziet? Hoe de toren van de A-kerk er van binnen uit ziet? Waar onze burgemeester zit of hoe een bouwput werkt? Tijdens deze rondleidingen kom je erachter! Ga mee met de gidsen en laat je verbazen over de wereld achter de stad. Ook wordt vandaag een workshop georganiseerd in het Groninger Museum. De invulling hiervan wordt nog bekend gemaakt.

3 augustus | Workshops in Groninger Museum

Groninger Museum - Vandaag kun je gratis en voor niks meedoen met een te gekke workshop in het prachtige Groninger Museum. De precieze invulling van de workshop wordt nog bekendgemaakt, maar één ding is zeker: geef je zo snel mogelijk op bij het centrale punt van Zomerstad op de Vismarkt want vol = vol.

4 augustus | Toneelstuk in één dag

Grand Theatre - Altijd al een toneelstuk willen maken? Voor de wat oudere kinderen is er in het Grand Theatre het toneelstuk in één dag. Ben je tussen de 7 en 12 jaar? Dan kun je je hiervoor opgeven bij het centrale punt. Het toneelstuk werk je uit samen met regisseur Leen van der Meiden. Natuurlijk mag je daarna het toneelstuk opvoeren voor een écht publiek, op een écht podium. Dit is misschien wel het begin van een glansrijke theater- of danscarrière! De activiteit begint om 12.00 uur en om 16.00 uur worden de meesterwerken uitgevoerd voor het grote publiek. Er is ruimte voor 3 groepen van ongeveer 10 kinderen.

6 augustus | Proefjes die boem doen!

Zomerstad Centraal - Haal de onderzoeker in jezelf naar boven en ontdek wetenschap door middel van spannende proefjes. Samen met Slimme Handen buig je je over interessante, wetenschappelijke vraagstukken die je al spelenderwijs probeert te beantwoorden. Doe bijvoorbeeld mee aan een leerzame actie-reactie workshop in een van de deelnemende winkels. Daarnaast zijn op de Vismarkt en in verschillende winkels ook andere proefopstellingen te bewonderen waar je aan mee kunt doen. 

9 augustus | Knutsel XL

Zomerstad Centraal - Kom op 9 augustus van 12.00 tot 17.00 uur lekker knutselen en klussen op de Vismarkt! Maak bijvoorbeeld samen met De Knutselkeet en scouting mini bootjes die écht kunnen varen, leer timmeren met een heuse hamer of knutsel je eigen zonnebloem op zonne-energie. Ook handig: leer knopen maken en behaal je knopen certificaat. Dat gaat vast nog eens handig van pas komen.

9 augustus | Workshops in Groninger Museum

Groninger Museum - Vandaag kun je gratis en voor niks meedoen met een te gekke workshop in het prachtige Groninger Museum. De precieze invulling van de workshop wordt nog bekendgemaakt, maar één ding is zeker: geef je zo snel mogelijk op bij het centrale punt van Zomerstad op de Vismarkt want vol = vol.

10 augustus | De achterkant van de stad, dag 2

Verschillende locaties - Waar kom je uit als je door die ene deur gaat? Die deur in de winkel waarvan je ouders altijd zeggen dat je er bij weg moet blijven? Nieuwsgierige aagjes vinden op deze dag het antwoord op tal van vragen, want de stad biedt kinderen een figuurlijk én letterlijk kijkje in de keuken. Altijd al willen weten hoe de keuken van de McDonalds eruit ziet? Hoe de toren van de A-kerk er van binnen uit ziet? Waar onze burgemeester zit of hoe een bouwput werkt? Tijdens deze rondleidingen kom je er achter! Ga mee met de gidsen en laat je verbazen over de wereld achter de stad. 

10 augustus | FC Groningen e-Sporter

Vismarkt - Vandaag organiseert eSporter Absalom Warkor een eSports toernooi op de Vismarkt. Vind jij FIFA 17 spelen ook zo leuk en durf jij de uitdaging aan om het op te nemen tegen de andere deelnemers? Kom dan tussen 12:00 en 14:00 uur naar de container van Zomerstad Centraal op de Vismarkt. 

11 augustus | Explico Kids

Vismarkt - Energie halen uit een aardappel of een op afstand bestuurbare auto laten rijden zonder batterij. Ja, het kan echt! Kinderen kunnen van 12.00 tot 17.00 uur aan grote tafels zelf proefjes doen en ervaren hoe het is om voor een dag wetenschapper te zijn.

12 augustus | De Waddentruck

Vismarkt - Vandaag kun je de Waddentruck bezoeken. In de Truck zijn een laboratorium en mini-bioscoop gevestigd en kunnen bezoekers virtueel zwemmen met zeehonden. 

13 augustus | Eindigen in stijl

Diverse winkels en Vismarkt - Om de afgelopen twee weken feestelijk af te sluiten, kun je op deze dag in verschillende winkels en op de Vismarkt kennis maken met oud Hollandse spelletjes. Ook laten de mensen van Viesueel Geweld je kennis maken met moderne, Nieuw Hollandse spelletjes. Op de Vismarkt word je door de dames van Pretvormer geholpen bij het maken van je eigen optocht kleding en als afsluiting wordt er nog een parade door de binnenstad gehouden. Om in stijl te eindigen, mag je voor één keer je eigen barbecue meenemen naar de Vismarkt! Voor de marshmallows wordt gezorgd, en ook toezicht door de brandweer. Misschien mag je zelfs wel even in de brandweerauto kijken! 

Klein Vertier

Op de hierboven ontbrekende dagen (1, 5, 7, 8 en 12 augustus) wordt gezorgd voor klein vertier. Hierbij kun je denken aan knutselen en andere kleinschalige activiteiten. Deze zullen plaatsvinden in het centrale punt op de Vismarkt. Het is dus écht waar: van 28 juli tot en met 13 augustus is er elke dag wat te doen voor de kids. Helemaal gratis!


Deel deze pagina