7x Zwemwateren in Groningen

De zomer is in volle gang en de temperaturen stijgen. Op warme dagen zoek je het liefst verkoeling, en waar maak je liever een verfrissende duik dan in een van de Groningse natuurplassen? We zetten zeven bijzondere zwemlocaties in de natuur voor je op een rij. Een overzicht van alle locaties vind je hier.

Lauwersmeer

Aan het Lauwersmeer vind je rond het nieuwe  Robbengat diverse stranden waar het tijdens de zomerdagen goed vertoeven is. De namen van de stranden - lepelaar, zeearend, meerkoet, kleine zwaan, brilduiker - benadrukken het bonte gezelschap dat het Lauwersmeer bewoont. Na een dag zwemmen bezoek je restaurant het Booze Wijf, waar de koks werken met Waddengoud-producten. Langer blijven dan een dagje? Dan zet je je tentje op bij Camping Lauwersoog.

Reitdiep, Garnwerd

Het kronkelende Reitdiepgebied leent zich uitstekend voor een wandel- of fietstocht. Toe aan een pauze? Neem dan een duik in het Reitdiep, ter hoogte van Garnwerd. Op het aangelegen strandje strijk je neer met een verfrissend drankje van restaurant Garnwerd aan Zee. Kinderen leven zich hier naar hartelust uit, want op het strand is er speelgoed en zijn er trampolines. Voor de liefhebber is er een zonneweide en er kan gevaren worden met een ponton.

Stadsstrand, Groningen

Foto: Sikkom Foto: Sikkom

In ieder geval tot aan het einde van de zomer is de stad Groningen trotse bezitter van een stadsstrand. Op het Ebbingekwartier, naast het Infoversum, vind je een met boeien afgezet stuk water om in te zwemmen. Maar je zwemt er niet alleen, bij het Stadsstrand speel je op zonnige dagen ook een potje beachvolleybal, tafeltennis, tafelvoetbal of schaak. De strandwachten maken het zomerse plaatje af.

Grunostrand, Harkstede

Slechts tien minuten verwijderd van de stad Groningen vind je het Break Out Grunopark te Harkstede. Bij dit activiteitenpark is niets te gek, zo kun je er vlotten bouwen, paintballen, waterskiën en meer. De Grunoplas vormt regelmatig het decor voor de activiteiten van het Grunopark, op het bijgelegen ligstrand is het 's zomers lekker zwemmen of zonnebaden.

Noordrand Oldambtmeer, Midwolda

's Zomers is het goed vertoeven aan de noordrand van het Oldambtmeer, bij Midwolda. Op het ruime zandstrand kun je zonnebaden, voor de jongste bezoekers is er een speeltuin. Vanaf het terras van paviljoen de Waternimf kijk je uit over jachthaven Midwolda en het meer. Bij de jachthaven huur je een boot en maak je een ritje over de Groningse wateren.

Strandheem, Opende

Jan Beets Jan Beets

In het Westerkwartier, tegen de Friese grens aan, vind je de recreatieplas 't Strandheem. Uiteraard kun je aan het strand zwemmen, dobberen en zonnebaden, maar voor de liefhebber is er ook gelegenheid tot vissen of roeien. Na een dag vol waterplezier zet je een tent op bij camping 't Strandheem of verblijf je in een van de sfeervolle lodges of chalets.

Schildmeer, Steendam

Watersporters halen hun hart op aan het Schildmeer, want naast lekker zwemmen kun je er ook windsurfen, stand up paddlen en kayakken. Rond het meer groeit veel riet en liggen ruige moerassige gronden, maar er is ook strand voor het betere zonnebaadwerk. Rondom het meer vind je diverse bungalowparken, waar je de zomerdagen doorbrengt in een prachtige omgeving.

Meer inspiratie? Kijk dan eens hier en vind een overzicht van alle Groningse zwemlocaties in de natuur. Ook zie je op deze pagina welke Groningse natuurplassen geschikt zijn voor een verfrissende duik, en op welke locaties je deze beter achterwege kunt laten. Veel zwemplezier!


Deel deze pagina